Масата за хранене често е не само най-важната мебел в една трапезария, но и сърцето на дома. Тя играе важна роля в семейни събирания, романтичните вечери и тържества с приятели. Ето защо е важно да изберете правилната маса за хранене не само според пространството, но и според вашите нужди и предпочитания.

От предложенията на Шоурум Hamefa

В следващите няколко реда ще изброим най-важното при избора на маса:

  • Размер на маса, спрямо помещението;
  • Форма на масата;
  • Нуждните размери на масата и алтернативни идеи за разширяване;

Размер на маса, спрямо помещението

Размерът на вашата маса за хранене зависи от различни фактори, най-значимите от които: колко хора обикновено се хранят заедно и размера на вашия дом. Винаги си струва да изберете дизайн, който да отговаря на всички ваши нужди, така че ако от време на време организирате големи партита за вечеря, изберете маса, която настанява голям брой хора и да използвате по-малка част от нея през деня. Но всичко зависи и от какво пространство може да отделите за нея, помислете също за столовете и това колко е важно всеки да се чувства комфортно, а не приклещен до стената.

Ако пък ви допада повече по-интимната обстановка, добра алтернатива, е по-малка маса. В края на статия ще дадем идеи за „раширяване“, когато ви дойдат повече гости.

От предложенията на Шоурум Hamefa
От предложенията на Шоурум Hamefa
От предложенията на Шоурум Hamefa

КАКВО Е ТОЧНИЯТ РАЗМЕР НА МАСАТА СПРЯМО ПОМЕЩЕНИЕТО?

За да сте сигурни, че всеки има достатъчно място, за да се изправи и да избута стола си от масата, трябва да имате минимум 90 см между ръба на масата и стената. 100 до 120 см е още по-добре, така че никой да не се чувства заседнал. За да прецените, каква би била максималната големина на масата за хранене, която ще се поберете удобно във вашето помещение ви съветваме:

– измерете дължината и ширината на областта, която можете да отделите;

– след това извадете 180 cm от тези две измервания, за да получите максимална дължина и ширина за вашата маса;

Може да искате голяма маса за хранене, която разполага с 10 места, но ако размерът на вашата трапезария позволява само 8-местен, по-добре изберете по-малка, която ще можете да използвате пълноценно и най-вече да се чувствате комфортно вкъщи.

От предложенията на Шоурум Hamefa

Форма на масата

КОЯ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩАТА ФОРМА ЗА МАСА?

Правоъгълните маси са най-популярната форма на маса за хранене и са най-подходящи за събиране на голяма група хора. Кръглите или овални маси ви дават повече място, за да се движите, тъй като формата отрязва ъглите. Те са добри за по-малки партита за вечеря, защото най-добре приобщават всички около масата, като дават възможност на всички лесно да общуват помежду си. Ето защо от векове насам при важни преговори с по-малко хора е събират именно на кръгли маси.

Тъй като самата маса за хранене е основната характеристика на трапезарията или кухнята, важно е да изберете такава, която не само отговаря на пространството, но и на начина ви на живот. В по-малките домове масата за хранене трябва да покрива безброй различни употреби. За нас късмет в днешно време има огромно разнообразието от форми и размери, поради което няма причина да се налага да жертвате място за сметка на дизайна.

Ако обзавеждате малка трапезария, отговорът в повечето случаи е разтегателната маса за хранене.

Нуждните размери на масата и алтернативни идеи за разширяване

Що се отнася до ширината на масата, то това е изцяло ваш избор, както написахме по-рано, зависи основно от пространството, което имате  и личните предпочитания. При височината има стандартен размер, който е 76 см, нужното за вашето удобно хранене. Разбира се и тук това е примерно, не задължаващо, тъй като е важно също височината на столовете. Нашият съвет е най-добре да пробвате. Ако правите поръчкова маса консултирайте се със специалистите, които ще ви насочат, кое ще е най-добре за вас и семейството ви.

ИМАТЕ НУЖДА ОТ ПО-ГОЛЯМА МАСА?

Когато мислите за размера на масата за хранене, често първата ни мисъл е колко максимално хора може да поберем на нея.

Повечето форми могат да бъдат проектирани така, че да включват допълнителни плоскости, които разширяват капацитета на вашата маса. Елементите за разтягане могат да се прибират в самата маса или да се съхраняват на друго място. Това решение със сигурност ще ви хареса и ще ви позволи да бъдете гъвкави при събирането на приятелите у дома.

Какво още?

Алтернативна идея е да имате друга маса, която е със същата височина и ширина и да добавите към вашата основна.

За повече информация, идеи и качествени мебели потърсете специалистите на Шоурум Hamefa – ниво 2 в Bulgaria Mall.