Ако и ти все не успяваш да приведеш в ред много от дребните неща в живота си, просто защото нямаш необходимото време, сега със сигурност ти се отдава тази възможност. В следващите няколко реда ще откриеш интересни 5 предложения, които ще ти помогнат много в бъдеще:

1.Запиши онлайн курс по език, който винаги си искал да научиш

В днешно време комуникацията е изключително мощно средство, а колкото повече езици знаеш, толкова по-добре. Сигурни сме, че в интернет пространството ще откриеш много онлайн курсове за научаване, както на най-използваните езици, така и на някои по-екзотични . Ако искаш да упражняваш разговорно някой език, винаги може да се обърнеш към приятел, който го знае добре и да дискутирате различни теми. Тези знания освен, че ще допринесат за по-социален живот, със сигурност са огромен плюс и в твоите работни способности. В тази връзка преминаваме и към следващото предложение, а в края на статията може да разгледаш интересните ни предложения.

2. Проучи възможностите за повишаване на квалификацията

Помисли добре какво би могъл да добавиш към знанията ти до момента и се насочи именно към него – дали ще е да научиш нова програма или да упражниш презентационните си умения, сам избираш. Винаги мисли какво ще те направи ценен кадър и какво би ти помогнало да се изкачиш в работната стълбица.

3. Подреди всички документи и направи списък с датите на изтичането им

Задал ли си си въпроса кога точно ти изтича срока на личната карта? Или пък къде точно се намира здравната ти книжка? Правилното организиране на всички документи, ще ти донесе огромно облекчение в бъдеще. Ето защо ти предлагаме да ги приведеш в ред, като сложиш всичко в папки, които най-добре да бъдат надписани. Всеки сам избира как да ги нарече, но ето и няколко идеи тук: Работа; Здравни документи, Кола, Университет, Битови и други. И понеже до голяма степен всички лични документи, както и тези за колата, пък и тези за телефонните оператори са със срок, ти препоръчваме да направиш списък с дати – кое кога изтича. За да не пропуснеш някоя от тях, за най-сигурно, може да направиш напомняне в телефона си седмица преди това, за да имаш и времето за изкарване на нов документ.

4. Организирай телефона си

Често ни се случва в бързината да запишем телефон по странен начин, който след това не успяваме да открием. Или пък правим снимки, които после не са ни полезни и само запълват паметта на телефона.Запазил си няколко бележки, които седят от месеци там и все забравят да ги изтриеш? Организирай телефона си, всичко, за което се сещаш. В бъдеще със сигурност това ще ти се отплати. Не е най-интересното занимание, но пък когато приведем телефона и компютъра си в ред ни е много по-лесно да открием нужното на момента.

5. Направи кратък, но подробен списък с всичко, което искаш да постигнеш 

Нарочно оставихме тази идея за накрая. Тук опираме до мотивацията, която е основен двигател на всичко, което правим. Успешните хора си записват всичко, не го оставят просто в съзнанието си. Направи си списък какво искаш да постигнеш в близко бъдеще и къде искаш да си след  5 години. Направи „план за действие“ как ще го постигнеш и какво можеш да направиш по пътя. Ако позволява, започни реализирането му още сега от вкъщи.

Да бъдеш организиран, последователен и мотивиран да трупаш знания са важни качества. Ето защо се насочихме именно към тях като идеи за оползотворяване на времето. Сигурни сме, че което и  занимание да избереш, след това то ще ти се отблагодари.

А ето и няколко конкретни идеи за курсове и дейности, които са напълно безплатни за теб заради извънредната ситуация. Възползвай се:

  1. Образователната платформа Уча.се ще е с безплатен достъп до видеа и тестове до 29 март – https://ucha.se/
  2. СофтУни предоставят безплатен достъп до някои от най-желаните им обучения и семинари –https://softuni.bg/ . Ще откриете интересни курсове като Digital Business Fundamentals,  PR Communications, Influencer Marketing for Brands, Design for Social Media и др. Има подходящи за напълно начинаещи, както и за напреднал и са достъпни от всяка точка на света.
  3. Muzeiko дадоха старт на #Музейковкъщи – интересни образователни видеа във фейсбук, подходящи за малки и големи:https://www.facebook.com/muzeikobulgaria/
  4. Yale University е пуснал най-популярния си курс онлайн безплатно – The Science of Well-being. Не е ли сега моментът да се научим да бъдем по-щастливи?https://www.coursera.org/learn/the-science-of-well-being . В сайта на Coursera ще откриете и други интересни курсове онлайн безплатно.
  5. Над 450 безплатни курса, може да откриете тук: https://www.freecodecamp.org/news/here-are-380-ivy-league-courses-you-can-take-online-right-now-for-free-9b3ffcbd7b8c/?fbclid=IwAR34zAg5xkbI6RVP70Tr4cJ8F9YPbmcI4vcEKiLXuo8cc-lqcz1Wbi159qY.
  6. Дигитален маркетинг и PR ръка за ръка – https://www.facebook.com/events/583659862190157/ – безплатен семинар
  7. София Филм Фест: Представят ни своето специално онлайн издание, което да ни помогне всички да се чувстваме по-добре, доколкото можем, в ситуацията, в която се намираме: https://siff.bg/bg/articles/imagine?fbclid=IwAR1WIhLPc04UN5I2LuNVEYLE5_FfbcV3yG82t_s6PqkwqJeegIJ-GiPYRAs
  8. Музеи. 12 от най-известните музеи по света отварят безплатно врати за нас. Разгледай ги тук:https://www.mentalfloss.com/article/75809/12-world-class-museums-you-can-visit-online
  9. Подкасти. В последните години подкастът се утвърди като един от резултатите на медийната революция в новата ера. Удобство, многообразие и достъпност. Ако все още не сте слушали разговори на интересни теми които ви вълнуват, сега е моментът. Ето и няколко предложения:

В момента голяма част от нас, на които професията ни позволява да стоим у дома, имаме време, а то е най-ценно. Така че, не го губете в безсмислени занимания. Погледнете на ситуацията от добрата й страна – имате време за всичко, което сте отлагали – за семейството, за себе си, за дома си.