Скъпи родители, дойде времето, в което да се върнете отново към детството си, безвремието и веселите игри. Ако и вие с носталгия си спомняте някои момент  и все повтаряте – „Ех, това новото поколение не знае ние на какво играехме“, сега е времето да им покажете!

Всички знаем как се играе на криеница, гоненица и народна топка, но знае ли детето ви какви са тези стъклени, цветни топчета, които сте запазили в един плик? А може ли да играе на дама, морски шах или да прави корабче оригами?  Вадете принадлежностите или всичко, което просто ви попадне в ръка и е полезно за целта. Предайте им тази заразителна радост, която с любов си спомняте за отминалите, невероятни мигове.

Игри, които бихте могли да адаптирате в затворено пространство:

  1. Топчета – топчетата може да са от всякакъв материал, но най-вече се използват стъклените. Знаете ли, че в различните краища на България те имат различно наименование, а по света се наричат с над 20 различни имена? Играта има много версии по света. Един от най-разпространените е да се начертае кръг с пръчка в пясъка, и в последователен ред всеки играч с неговото топче да се опита да избута топчетата на другите от кръга. В случая начертайте кръг на лист хартия или направете такъв на килима с лента.
  2. Дама – добре знаем как се чертае поле за дама, но как може да го адаптираме вкъщи? Просто се пригответе с няколко листа формат А4 и напишете цифрите вътре. Вземете зарче, топче или камъче, каквото ви е налично вкъщи и играта нека да започне. Внимавайте само да не слезете долу при съседите от подскачане.
  3. Морски шах – отново тук може да вземете просто един лист и да начертаете полето за игра. Ако не си спомняте добре правилата на играта, проверете в интернет, а след това научете детето на различни стратегии. Тази игра освен, че е много забавна, учи и на създаване на стратегия и изграждане на предварителен план.
  4. Шахмат – игра, която е и официален спорт. Невероятно развива логическите способности и я прави една от най-полезните игри при подрастващите. Вадете го от скрина и покажете на детето си как да печели битки, с ума си.
  5. Оригами – най-любимите ни оригами от детството бяха корабчето и самолетът. А вашите? Научете вашето дете да ги прави, а ако искате да творите заедно нови неща, отворете интернет и там има милиони интересни варианти.
  6. Подаръци – в тази игра има два персонажа – Дядо Коледа и „Подаръкът“. Отново се събирате в редичка и всеки подшушва на следващия името на някой от групата, който става неговият „подарък“. Дядо Коледа, разбира се, се разпорежда с подаръците, без да знае кой на кой е и дава наставления, например: „Отиди при подаръка си и го накарай да се смее с глас“. Тази игра ни е любима и толкова много разведрява обстановката.
  7. Развален телефон – нареждате се цялото семейство в редичка. Първият казва дума или изречение, фраза, каквото ви дойде на ум и предава на следващия. Целта е да стигне до последния без да се измени, но това рядко става, а смехът от чутото накрая е неспирен.
  8. Замръзни – всеки се занимава с неговите си занимания, докато  главният избран каже „замръзни“. Всички замръзват в позата, в която са били последно. Понякога дори не се усещаме колко смешни движения сме направили. Който помръдне обаче – изгаря от играта.
  9. Имало едно време – заставате в кръг всички и избирате кой да започне вашата история. Може да има и един писател, който да записва този прекрасен сюжет и момент. Започвате по ред да казвате само по 1 изречение и след това идва ред на следващия. Оставете въображението да ви води, стават страхотни истории.
  10. Домино – най-вероятно това е била една от вашите първи настолни игри, заедно с шаха. Отново има няколко варианта на игра, затова е добре да обясните на детето този, който вие знаете най-добре. Отново ви предлагаме логическа игра, но сме сигурни, че ще се забавлявате много с нея.

В моменти, когато сте затворени у дома с цялото семейство, яснотата как ще протече един ден е добър приятел и помощник, затова е хубаво да правите дневна програма и да я записвате в тефтер/дневник. Учене, работа, игри и домашни задължения е добре да бъдат разпределени по ориентировъчни часове, за да не настане хаос, от който няма да има излизане. Затова сме ви подготвили освен интересния списък с вечни класики на игри, които да покажете на децата си, и няколко конкретни идеи за сайтове, които биха могли да са ви в полза за по-голямото разнообразие през деня на вашите малчугани.

Започваме с дистанционното обучение. Ако детето ви е ученик, то вече сте се сблъскали с тази форма на обучение и най-вероятно вече сте се превърнали в помощник-учител, който трябва да е компетентен от история до математика, та чак до биология. Няма как да заместим вашата подкрепа към вашия калпазанин, но бихме могли да даден няколко идеи за онлайн платформи, които дават възможност на децата да учат по-лесно чрез видео уроци. Нека започваме:

  1. Ucha.se – заради ситуацията сайтът е със свободен достъп, обикновено е платен. Дори вие бихте могли да изгледате някой от всичките 16 000 + видео урока, за да можете да помогнете на своя малчуган. Има тестове по всички предмети от 1 до 12 клас, както и за 4-а група за децата в предучилищна възраст. Уроците са съобразени изцяло с одобрената от МОН учебна програма.
  2. Muzeiko: дадоха старт на #Музейковкъщи – интересни образователни видеа във фейсбук, подходящи за малки и големи: https://www.facebook.com/muzeikobulgaria/
  3. Academico – YouTube канал с видео уроци по различни предмети.
  4. Krokotak – страхотен сайт с идеи „направи си сам“. Напълно безплатен е.
  5. Dechica.com – страхотен сайт отново с идеи „направи си сам“ + аудио приказки. 
  6. Аудио приказки:Ако вече сте останали без глас да четете от сутрин до вечер, то аудио книгите са страхотен вариант да отдъхнете за момент, докато детето ви слуша любимите си приказки. http://purvite7.bg/14-nezabravimi-audio-prikazki-za-slushane-po-vsyako-vreme/?fbclid=IwAR2NtF168mFdjtOke-huh-19j4vMLSLoUQT3Dn93vrXvO59LCEHbiaweX_U
  7. Безплатни илюстрации за принтиране и оцветяване: https://www.facebook.com/byalalodka/?__tn__=kCH-R&eid=ARCrRTJTbfMQpvtD2fvYcD0-oTkGEYlEXKOZ-DWLQjGfLVxL-v-s4THwCJRJI1_beRb39ovYqbYpfP08&hc_ref=ARQ7Kn3-HQ8xVw_5JODe4zPkWN2U7VRCCfKWAmQ7Gwj4DQGkPu9Lu8cUttZnjuLH_j4&fref=nf
  8. Pinterest – най-големият източник за безплатни илюстрации, съвети за игри, home school. Всичко, което трябва да направите, е да напишете в търсачката конкретна тема и ще получите безброй идеи, които трудно ще намерите в българските сайтове.
  9. The Little Gym София: Физическата активност е изключителна важност и любимото място на малчуганите предлага ново видео всеки ден в Youtube канала им
  10. https://www.facebook.com/1minmama/ – Следете всички идеи на с  #днесиграемна – сигурни сме, че ще откриете нещо интересно и за вашето дете!

Театър

Оставането вкъщи ни дава възможност сами да изберем как да разпределим времето си, а сега е перфектният момент да „заведете“ своето дете на куклен театър. Вчера, 27 март, чествахме Международния ден на театъра и заедно с нашите приятели ДКТ Бургас и ДКТ Шумен отпразнувахме подобаващо празника с онлайн програма с куклени театри. Ако не сте имали възможност да се включите в живото излъчване, то ДКТ „В. Друмев“ – Шумен към настоящия момент ще предлага на своята публика онлайн детски спектакли всяка неделя от 11:00 ч. Обявяват се на страницата им във Фейсбук.

Разбира се, всичко горепосочено са събрани от нас идеи и вие сами знаете коя от тези игри или кой начин за учене би паснал най-добре на вашия начин на живот и характера на вашето дете. Времето, прекарано у дома с близките е ценно, затова нека се възползваме възможно най-рационално от оставането ни вкъщи. Гответе заедно, чистете, играйте, учете. Опознайте се по-добре, разказвайте си истории. И се смейте повече, защото щастието определено е добро лекарство в днешно време. Времето на изолация ще мине, а вие създайте хубави спомени заедно, които да помните за цял живот.

P.S. Стараем се да правим ежедневието ви по-интересно с различни идеи всеки ден, затова за още интересни онлайн събития може да следите нашата фейсбук страница.

Бъдете здрави и отговорни! #останетесивкъщи