Великден чука на вратата и тази година повече от всякога може да се развихрите у дома с вкусотии, забавления с децата ви, нов начин за боядисване на яйца или да направите заедно красива декорация, която да освежи дома ви. Въпреки невъзможността да се съберете с близките хора, има много начини да повдигнете настроението си и трепетно да се подготвите за предстоящия празник. Всички пазим онези детски спомени, ухаещи на козунак, пресни яйца и крехко агнешко. В забързаното ежедневие най-вероятно не сте имали време да се развихрите вкъщи и да съживите изцяло традициите, които пазите в съзнанието си от нашите предци. Е, сега е времето да направите следващите дни цветни, вкусни и вълнуващи. Не са нужни огромни усилия, а само малко желание и да си харесате някоя от многото идеи, които ще ви покажем днес. В статията ще си говорим за това какво е хубаво да има на празничната трапеза, идеи за рецепти + места, от които да си вземете готови божествени козунаци, в случай, че дори и в този период не ви е до готвене. Събрали сме идеи за НАПРАВИ СИ САМ декорации, различни начини за боядисване на яйца и най-важното – как чрез новите технологии може да бъдете заедно със семейството си, макар и от разстояние.

Започваме с ТРАДИЦИИТЕ, разказани накратко, ако не сте си напомняли скоро какво стои зад този празник.

Великден или Възкресение Христово е най-големият, най-светлият празник за православните християни – чества се връщането на Исус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празникът е подвижен и се чества в неделния ден на Страстната седмица, чието начало се поставя от първото пролетно пълнолуние. Някои от традициите и обичаите на Великден датират още от древността, а днес сме ги приели като част от сакралността на този ден. По традиция Възкресение Христово се празнува в продължение на 3 дни, а подготовката за неговото посрещане започва по време на Страстната седмица.

Велики понеделник – от Велики понеделник започва голямото великденско чистене.

Велики вторник – според църковния обичай това е ден на поучения и последни нравствени наставления.

Велика сряда – на този ден на жените им е забранено да вършат всякаква домакинска работа. Традицията повелява да не се чисти, пере, шие, плете и дори готви.

Велики четвъртък е отреден за обредното боядисване на яйцата. Първите, които жената ще обагри, трябва да са червени. Първото боядисано яйце се поставя пред иконата вкъщи и се пази до следващия Велики четвъртък, а след това се хвърля в течаща вода. Според традицията боядисването става в ранни зори, още преди изгрев слънце и се прави от най-възрастната жена в дома. С него тя намазва бузките на всички деца в дома, докато още спят.

Разпети петък – това е денят, в който Исус Христос е разпънат на кръста, не се върши никаква работа, защото се смята, че ако хората не спазват тази повеля, ще бъдат сполетени от нещастие. Строго са забранени песните и веселбите.

Велика събота – до обяд се разрешава домакинската работа, която следобед се забранява напълно. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисват яйцата за Великден. Пасхалната служба за Възкресение започва малко преди полунощ, а точно в 00.00 часа водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с думите: „Христос воскресе”, на което богомолците отговарят: „Во истина воскресе”. Предвид обстоятелствата, нека спазваме традициите у дома.

Източник: http://purvite7.bg/strastnata-sedmitsa-den-po-den-i-traditsiyata-da-se-boyadisvat-cherveni-yaytsa/

Прочетете повече за традициите тук: https://devnya.bg/bg-BG/News/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%E2%80%93-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%B7%D0%B0

След като вече сме си припомнили какви са традициите по време на Страстната седмица, нека преминем към действие.

Най-вълнуващото занимание за малки и големи е БОЯДИСВАНЕТО НА ЯЙЦА. Не е ли това най-любимият ви детски спомен? Разбира се, и боят след това… 😊

Най-вероятно вашите родители са предали „занаята“ по боядисване и вие вече си имате познанията, но винаги новите идеи са добре дошли да освежите празника и да сложите нов прочит на творчеството си на Великденската маса. Важното е да се забавлявате и тази дейност да ви донесе удоволствие и радост.

Снимка: Shutterstock

Класически идеи

Боядисването с естествени багрила определено бихме нарекли интересен експеримент, тъй като този вид боядисване изисква една идея повече време и търпение. Но  този метод е познат на нашите баби и изобщо не е за подценяване. Цветовете се получават страшно красиви, а за още по-интересни яйца винаги може да добавим листенца на цветя, взети от природата. Те се поставят на яйцето, след което то се увива в плътна мрежичка, която да го държи. Наредете няколко яйца в различните съдове с естествените източници на багрила и сварете всичко. След това оставете яйцата да изстинат добре и чак тогава махнете мрежичката и листото.

Снимка: lifebitesblog.com

Как да постигнете цветовете с природните багрила?

Червено – червен лук, ягоди, червени боровинки

Светло зелено – листа от спанак

Жълто – моркови,портокалови и лимонови обелки

Светло синьо – боровинки

Светло кафяво – силно кафе

Златисто – обелки от жълти ябълки

Източник: https://www.jenatadnes.com/recepti/kreativni-tehniki-za-boyadisvane-na-velikdenski-yaitsa/

Модерни идеи

Калиграфия – Ако боядисването на яйцата не е ваше любимо занимание, винаги може просто да се опитате да изпишете яйцето с красив надпис.

Направете оригами с цветя, изрежете ги и ги залепете хубаво на яйцето – ще се получи истинска пролетна картина, поднесена по интерес начин върху великденските яйца.

Ако сте почитатели на минимализма ви даваме идея как да пренесете това и върху великденската трапеза – боядисайте яйцата в монохромни черно-бели детайли, като например точки, черти и други подобни орнаменти. Ако все пак не сте почитател на черното точно тук, може да използвате друг цвят, но се придържайте към два основни, за да не се загуби смисълът.

Използвайте палитрите на Pantone – боядисайте в горния край яйцето, сравнете кой цвят сте постигнали от палитрите на Pantone и го напишете в долната част.

Боядисайте едната част от яйцата в интерес цвят като сребристо. За останалите изберете ваш любим цвят, например червено, който подхожда на сребристото, пригответе четка за рисуване, с която внимателно да „напръскате“ яйцето с фини точици.

Вземете памук, на който да сложите тъмен нюанс от любим цвят. Внимателно оваляйте яйцето, така че цветът да попадне само на части от яйцето. След което върху памука поставете от същия цвят, но по-светъл нюанс. Завършете украсата, като добавите още един цвят върху яйцето. По-лесният и бърз вариант е да поставите върху памука различни нюанси и да оваляте айцето, но внимавайте цветовете да не се примесят и да стане един.

Източници: Идеи за боядисване на яйца в духа на минимализма и 20 идеи за боядисване на яйца

Още идеи:

·       От декупаж до естествени бои: 7 лесни идеи за боядисването на великденски яйца: https://jasmin.bg/2015/lubopitno/napravi-si-sama/ot-dekupazh-do-estestveni-boi-7-lesni-idei-za-chudni-velikdenski-yajtsa/

·       Как да боядисате яйцето си омбре: http://www.ruchnaizrabotka.com/bp-192/2017/04/12/%D0%9A%D0%B0%D0%BA%20%D0%B4%D0%B0%20%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%20%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0%20%D0%B2%20%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D1%80%D0%B5%20%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB

Плавно преминаваме към СЛАДКИТЕ ИЗКУШЕНИЯ, които са позволени в малко по-големи количества от другото време на годината.

Няма как да не внесем уникалния аромат на прясно изпечен козунак у дома! Даваме ви няколко идеи как да си го направите сами, както и от къде може да си вземете божествен такъв в случай, че въпреки оставането у дома, не ви е до готвене.

Снимка: Shutterstock

Рецепти:

Ако не си кулинар по душа, нямаш време или просто искаш да подкрепиш бизнеса като си вземеш хубав козунак или друго изкушение за небцето, то ето няколко предложения:

·       Сладкишница Гаврош – козунаци и други сладки вкуснотии

·       ХлябиSoul – козунаци и божествен хляб

·       Слънце и Луна – козунаци /+веган вариант/ и отново божествен хляб

Добре, имате идеи за всичко, свързано с доставяне удоволствие на вкусовите ни рецептори.

Нека преминем към създаването на настроение с вашите две ръце – идеи за НАПРАВИ СИ САМ декорации, които са изключително лесни, носещи много настроение и удоволствие да ги сътворите сами, или заедно с вашите малчугани:

·       Идеи за картонени кутии от яйца: http://artandblog.com/artandblog/idei-za-kartonenite-kori-za-yajtsa/

·       Великденска украса за дома с яйца: http://artandblog.com/artandblog/velikdenska-ukrasa-za-doma-s-yajtsa/

·       Великденски венец от прежда: http://artandblog.com/artandblog/velikdenski-venets-ot-prezhda/

·       Украсете яйцата с децата: http://artandblog.com/artandblog/ukrasete-yajtsata-s-detsata/

Снимка: Shutterstock

Готови сте с декорации, боядисване на яйца, козунаци и трапезата? Време е да съберете цялото семейство заедно. Как да стане това? Разбира се, че не физически, а виртуално. Живеем във време, в което дигитализацията е на толкова високо ниво, че само с един клик може всички да се съберем заедно на екрана и да празнуваме Великден. На всички ни е ясно, че истинското събиране е за предпочитане, но за да го имаме след време, нека в момента бъдем отговорни. Подредете масата, настанете се удобно и вземете своя лаптоп/телефон – каквото имате, изтеглете някое от следните приложения и създайте видео връзка с вашите близки:

·       Zoom

·       Skype

·       Facebook Messenger

·       Viber

Снимка: Shutterstock

Всички горепосочени варианти са безплатни и може да се включите н-брой хора във видео връзката. Не забравяйте за близките си, бъдете с тях, макар и дигитално!

Събрали сме и няколко идеи за ПРАЗНИЧНА ИЗНЕНАДА, като в следващите няколко реда ще откриете какво да сътворим, с което да покажем колко държим на човека отсреща:

·       Направи специална, тематична и индивидуална картичка в сайта Canva – лесно и безплатно!

·       Запиши и направи кратко видео с пожелание, нещо забавно и мило за твой близък и го направи уникално с приложението Quik;

·       Възползвай се от дарбите, които имаш и изпей песен или напиши стихотворение за твоя близък;

·       Събери ваши общи снимки през годините и направи дигитален фотоалбум;

·       Направи поредица от снимки вкъщи и направи мини комикс, с които да припомниш няколко ваши забавни случки през годините;

·       Направи поредица от дигитални бележки с причини, защо човекът е важен за теб;

·       Направи семейно дърво, което да подариш на родителите ти при първа възможност;

·       Направи готин стикер с новата функция “Create a Sticker” във Viber;

Най-вероятно вече са ви изскочили и други оригинални идеи! Захващайте се за работа и нека направим празника по-специален от всякога!

Великденските празници често са свързани със събиране на цялото семейство, но във времена като тези е важно да останем по домовете си и с това да покажем на близките си колко са важни те за нас. Разбира се, на всички ни се иска да направим нещо специално, запомнящо се за тях. Надяваме се да сме допринесли за вашето настроение, да сме ви дали страхотни идеи за декорации и вкусотии, както и частица вдъхновение!

Ако искате да направите изненада с или без повод, може да се възползвате и от страхотните предложения и намаления на част от нашите наематели, които в момента оперират онлайн. Разглеждайте предложенията им ежедневно в нашия фейсбук.

Нека показваме внимание и любов не само към близките си, а и към нас самите. Бъдете добри, отговорни и ценете малките моменти!

Bulgaria Mall ви пожелава спокойни празнични дни!

#останетесивкъщи

Снимка: Shutterstock